ETIKK, TEORI OG METODE

DET NARRATIVE PERSPEKTIV - OG PRAKSIS
 

Foto: © Slow Design Studio

Narrativ teori

Jeg jobber ut fra et narrativt perspektiv. Narrativ betyr fortelling, og narrativ praksis er opptatt av de grunnleggende fortellinger vi har om oss selv og tilværelsen. Det er aldri bare én historie, det er alltid mulig å fortelle mer. Slik kan livet foldes ut, og muligheter og valg bli synlige for oss. Derfor kalles narrativ forståelse ofte vitalitetens tilnærming.  

Den narrative tradisjonen er en stringent, vitenskapelig basert metode fundert i utviklingspsykologi, hukommelsesteori, William James pragmatiske psykologi, litteraturteori og det vi kaller poststrukturalistisk filosofi og etikk.  Retningen står særlig sentralt i Australia, USA og deler av Europa, blant annet i Danmark, der jeg har tatt mye av min utdannelse.  Der inngår den som spesiale for leger, psykologer og andre vitenskapelige utdannelser (blant annet familieterapi som jeg har), samt i mange retninger innenfor coaching, ledelse og organisasjonsarbeid. Når vi i narrativ tilnæring spør hva en relasjon egentlig er, vil vi si at relasjonen er kommunikasjonen - rett og slett hvordan vi snakker sammen, i vid forstand. Iklke bare ord og setninger, men tonefall - og ikke minst sammenhengen vi snakker innenfor. I narrativ tilnærming søker vi det livsnære, vitale språket, ikke et klientifisderende språk, ogheller ikke å dekke oss bak et fagspråk og fagtermer.

Etisk forankring

Mitt ståsted i narrativ praksis er etisk begrunnet. Den representerer en ikke-klientifiserende forståelse av menneskers liv og problemer, som yter respekt, likeverd og fremmer frihet. Vi blir ikke klienter av å møte problemer i livet, tvert om; problemer gir oss anledning til å bli rikere identiteter.

En grunnleggende forståelse i narrativ praksis, er at mennesker må være forbundet med andre, for å erfare frihet. Ensomhet er ikke fritt. Måten vi er forbundet på, skaper kvaliteten i livet. Bekreftes vi ikke, forvitrer vi. Blant annet derfor søker vi alltid relasjonelle perspektiver. Problemer er ikke individuelle, de oppstår i relasjon og leges i relasjon. Føler du at du er alene, og uten nettverk rundt deg, eller uten kjærlige relasjoner, vil du gjennom veiledning oppdage at du har hatt betydningsfulle andre der. Hvis ikke, hadde du ikke levd. Din beste venn kan være død, bo på den andre siden av kloden, være et tre, en hund, en gammel nabo fra barndommen, en flekk i skogen. Hvem eller hva som enn har vært eller er din kjæreste relasjon i livet, så forteller den om hvem du er, og hva som er viktig for deg og hvordan du ønsker å inngå i relasjoner. Å få det bedre i livet og samlivet, skal aldri være en individuell prestasjon.

Å søke bistand, vitner om styrke og interesse for eget liv. 

Metode

Narrativ tilnærming har tydelig metodeforankring. Vi søker de alternative fortellingene til problemfortellingene, og søker å styrke de foretrukne fortellingene. Om deg som individ, og om dere som par eller familie. Dette skjer gjennom at dere blir oppmerksomme på hvordan dere skaper hverandre i språket dere møter hverandre med. Jeg bistår dere med innsikt i teori og praksis, teori er ikke noe som skal finnes som noe hemmelig i mitt hode, men som noe vi kan få hjelp av. Når der virkelig røyner på og vi opplever at liv og relasjoner blir kaotiske og konfliktfylte, at alt henger sammen med alt som en gordisk knute, kan anvendbar teori hjelpe oss å rydde, og kan gi aha-opplevelser.

Når jeg selv er tydelig metodiker, handler det om at metodebevissthet åpner for skaperevne. Det kan vikre paradoksalt, men struktur er en betingelse for kreativitet i vår læring om oss selv og relasjoner.

Mange vegrer for terapiordet. - Er jeg der, at jeg må i terapi? Det føles vanskelig for mange. Og du trenger slett ikke komme til terapi. Faktisk er jeg litt opprørsk mot terapi-tanken, som kan føles klam, kanksje til og med invaderende. Noe slikt som en samlivsekspert kan jeg love deg at ikke finnes, selv om betegnelsen brukes flittig. Rammen hos meg er en annen. Det er den unike, egne kunnskapen du har om deg, og dere om kontakten med hverandre, som danner grunnlag for hvordan akkurat dere kan snakke sammen. Vi skaper en læringsarena for kommunikasjon, og sammen danner vi et lærende fellesskap.

TILBAKE

Marianne Vigtel Hølland

Slow Design Studio is a creative studio, working to counteract fast life and the disappearance of local traditions. Through a Slow approach to design and communication, I want to promote reflection and a more conscious approach to how the everyday choices you take has consequences, for yourself and others. Slow Design is not a pace, it is a mindset.

http://www.slowdesign.no
Forrige
Forrige

FAMILIESAMTALER

Neste
Neste

PRISER OG AVBESTILLING